Heb je last van koude voeten, tocht over de vloer of een koude vloer? Dan is hoogstwaarschijnlijk de kruipruimte onder de vloer niet geïsoleerd. Dit effect kan nog eens worden versterkt als de kruipruimte nat en vochtig is. Door het vocht dat door de vloer naar boven trekt, voelt de vloer in je woning koud aan. Dit is niet prettig en maakt dat het nooit echt helemaal behaaglijk is, ongeacht hoe hoog je de thermostaat opdraait. In dat geval kan het heel verstandig zijn om na te denken over het isoleren van de kruipruimte. Voordat we daar verder op ingaan, eerst een korte uitleg over wat een kruipruimte eigenlijk is.
De kruipruimte is een ruimte onder de vloer waar je, de naam zegt het al, kunt kruipen. Alleen, lang niet alle kruipruimtes zijn even hoog en dus geschikt om in te kruipen. De hoogte kan variëren van 15 of 20 cm tot wel 80 cm of meer. In de kruipruimte liggen vaak leidingen zoals de gasleiding, waterleiding, afvoeren en elektraleidingen. Deze liggen onder de vloer zodat ze onzichtbaar zijn en niet door bijvoorbeeld de keuken lopen en daar in het zicht liggen. Een kruipruimte dient ook als buffer tussen het vocht uit de bodem en de woning. Zeker op plaatsen waar sprake is van een hoge grondwaterstand kan er permanent water in de kruipruimte staan.
Naast een koude vloer, kan als gevolg van vocht in de kruipruimte een houten vloer gaan rotten. Houtrot ontstaat door de langdurige inwerking van vocht en is zeer slecht voor de conditie van je vloer. Dit kan zo ernstig zijn, dat houten balken doorrotten en de vloer verzakt.
Ook zorgt een vochtige kruipruimte voor een slecht binnenklimaat in je woning. Dit kan zich uiten in schimmel op de muur. Ook behang kan loslaten langs de randen en bruine of zwarte plekken vertonen.
Of de kruipruimte nu droog is of vochtig, in alle gevallen zorgt het isoleren van de kruipruimte ervoor dat er meer warmte in huis blijft. Isoleren kan op meerdere manieren, afhankelijk van de staat van de kruipruimte. Is deze droog, dan kan glaswol of steenwol tegen de onderkant van de vloer, tussen de houten balken worden aangebracht. Deze klus kun je zelf uitvoeren als de kruipruimte hiervoor voldoende hoogte heeft. Is die hoogte er niet, dan kan de kruipruimte uitgediept worden. Dit kan door het zand eruit te zuigen met behulp van een flexibele buis. Naast glaswol of steenwol kan de kruipruimte ook geïsoleerd worden met EPS, PIR of minerale wol.
Is de kruipruimte vochtig of blijft er zelfs een laag water in staan, dan is het verstandig om te kijken naar een manier om het vocht niet langer een kans te geven. Een oplossing is de kruipruimte te vullen met schuimbeton. Ook is het mogelijk de kruipruimte te vullen met EPS- parels of -chips. Deze blijven drijven op het water en voorkomen op die manier dat het vocht doortrekt de vloer in.
Kies je ervoor om de kruipruimte te isoleren met schuimbeton, dan is dat heel goed te combineren met vloerverwarming. De vloerverwarming kan op het schuimbeton geplaatst worden met behulp van geïsoleerde noppenplaat. De buizen of slangen van de vloerverwarming worden in de noppenplaat geklemd. Daar komt dan een (sneldrogende) zandcement dekvloer overheen. Nadat deze is geëgaliseerd, kan de eindvloer of gebruiksvloer gelegd worden. Een uitstekende keuze is dan een pvc-vloer. Deze laat namelijk de warmte van de vloerverwarming goed door.
Uiteraard zijn ook andere vloeren mogelijk, zoals plavuizen, woonbeton, vinyl of linoleum. Elk van deze vloeren zijn prima te combineren met vloerverwarming.
Het isoleren van de kruipruimte levert je een aantal voordelen op. Zo voelt de vloer niet langer koud aan, is de tocht over de vloer verdwenen en verbetert het binnenklimaat wat gunstig is voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen. Een ander groot voordeel van de isolatie is een vermindering van het energieverbruik. Minder energie verbruiken, levert een besparing op de energiekosten op. Het is dus niet alleen beter voor je gezondheid, maar ook beter voor je portemonnee.
Het kan lastig kan zijn om te bepalen wat in jouw situatie een goede keuze is als het gaat om het isoleren van de kruipruimte. Woodstock Vloeren heeft jarenlange ervaring met het isoleren van kruipruimtes in combinatie met het aanbrengen van een nieuwe vloer, het vervangen van een oude houten vloer of als onderdeel van een totaalpakket. Zij vertellen je graag alles over de mogelijkheden die ze bieden.