Een NeHoBo-vloer bestaat uit gemetselde oranje stenen. Deze holle bakstenen zijn ook de naamgever van de vloer. NeHoBo staat voor: NEderlandse HOlle BOuwsteen. De vloeren zijn geproduceerd van 1956 tot 1984 en vooral veel gebruikt als beganegrondvloer. Het voordeel van dit type vloer is het lagere gewicht vergeleken met bijvoorbeeld een betonvloer. De vloeren voldoen ondanks het lagere gewicht wel aan alle eisen, mits in goede staat.
Helaas zijn er op den duur problemen ontstaan met NeHoBo-vloeren. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit voor ongeveer 80% van de vloeren geldt. Het heeft alles te maken met de constructie van de vloer. In de voegen van de holle bakstenen zijn in de mortel wapeningsstaven aangebracht om de vloer te versterken. De gebruikte metselspecie bevatte vaak chloriden, die zorgden voor het sneller hard worden van de specie. Jammer genoeg is deze specie gevoelig voor vocht waardoor de wapening in de voegen kan gaan roesten. Hierdoor zet de wapening uit en drukt de omliggende mortel weg. De voegen en stenen kunnen dan los gaan zitten. De roestende wapening zorgt ervoor dat de vloer verzwakt en gaat doorbuigen. In het slechtste geval bezwijkt de vloer zelfs.
Omdat NeHoBo-vloeren vaak zijn toegepast als beganegrondvloer, vormen ze de scheiding met de kruipruimte. In Nederland zijn veel kruipruimtes vochtig. Dit kan komen door een hoge grondwaterstand maar ook door onvoldoende kruipruimte ventilatie. Vanuit de kruipruimte trekt het vocht in de specie met een roestende wapening tot gevolg. Vanaf de buitenkant is niet altijd te zien dat een vloer is aangetast. Twijfelt u of de vloer nog voldoet of koopt u een woning met een NeHoBo-vloer dan is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren.
De uitkomst kan zijn dat de vloer vervangen moet worden of dat de meeste wapening nog in goede staat is en de vloer voldoende sterk.
De holle bakstenen hebben door de holle ruimte van zichzelf een isolerende werking. In de holle ruimte blijft namelijk warme lucht hangen, wat zorgt voor een bescheiden isolatie. De holle stenen zijn vooral bedoeld voor het verkrijgen van een stevige constructie en minder als isolatie. De isolerende werking kan verbeterd worden door de onderzijde van de vloer te laten isoleren. Het voordeel van een NeHoBo-vloer is dat deze een vlakke onderkant heeft. Hierdoor is het vrij eenvoudig om de onderzijde te isoleren, bijvoorbeeld met Tonzon vloerisolatie, waardoor de vloer extra energiezuinig en comfortabel wordt.
Een NeHoBo-vloer in goede staat kan goed gecombineerd worden met droogbouw vloerverwarming. Bij droogbouw vloerverwarming worden de buizen in EPS-platen gelegd waar vervolgens de vloerafwerking, bijvoorbeeld parket of pvc, op gelegd wordt. Dit type vloerverwarming is veel lichter dan natbouw vloerverwarming, waarbij de buizen of slangen in de zandcement of anhydriet dekvloer liggen. De belasting voor de dragende constructie, de NeHoBo-vloer, is een stuk minder.
Bij vervanging van de vloer worden de gemetselde oranje stenen verwijderd. Vervolgens kan de kruipruimte worden volgestort met bijvoorbeeld schuimbeton. Zeker bij vochtige kruipruimten is dit een goede oplossing. Het vochtprobleem is dan voorbij en het schuimbeton dient dan meteen als kruipruimte-isolatie. Apart de vloeren isoleren is dan niet nodig, wel kan extra isolatiewaarde toegevoegd worden door het gebruik van geïsoleerde noppenplaat als natte vloerverwarming wordt toegepast.
Een NeHoBo-vloer is onder de ideale omstandigheden met een droge kruipruimte en voldoende ventilatie, een goede vloer. In veel gevallen zijn de omstandigheden niet ideaal en geeft de vloer problemen. Tegenwoordig zijn er betere vloeren, die minder gevoelig zijn voor vocht en sterker zijn.
Een NeHoBo-vloer in een woning geeft de nodige kopzorgen. Ook als u een woning met een dergelijke vloer aan wilt kopen, is het belangrijk om vooraf te weten wat de status van de vloer is. Is deze nog goed? Kan hij blijven zitten of is het verstandiger om deze te vervangen? Allemaal vragen waar u zelf – tenzij u deskundige bent – geen antwoord op kunt geven. Het is dan ook belangrijk om een specialist in te schakelen.
U kunt via Woodstock Vloeren, onder leiding van Bart Strooper, gratis advies krijgen over de beste vervangings – of isolatieopties van uw NeHoBo-vloer. Daarnaast is het mogelijk om vrijblijvend een offerte aan te vragen. Woodstock Vloeren is gespecialiseerd in vloeren isoleren, onderhouden of vervangen. Denkt hierbij niet alleen aan het vervangen van NeHoBo-vloeren, ook andere vloeren zoals houten vloeren vervangen zij graag voor u. Bovendien kunt u terecht voor een ventilerende kruipruimte, vloerverwarming nat- en droogbouw, dekvloeren en eindvloeren.
Woodstock Vloeren is gevestigd in Obdam en heeft een landelijke dekking. Woont u in Den Haag, Hilversum, Amsterdam of Schagen? Geen probleem, Noord-Holland, Zuid-Holland, Midden- Nederland, Groningen, Friesland en Drenthe behoren tot het vaste leveringsgebied. Voor Zeeland, Limburg en een deel van Brabant geldt levering in overleg.
Blijf dus niet zitten met uw vragen over een NeHoBo-vloer maar neem direct contact op met Woodstock Vloeren voor een gratis adviesgesprek. Bel 085 – 4846144 en maak direct een afspraak of vul het contactformulier in.