Nehobo-vloer vervangen en de kosten

NeHoBo-vloer, problematiek, alternatieven en oplossingen

Een NeHoBo-vloer, of Nederlandse Hollandse Bouwsteen vloer, is een type vloerconstructie dat in de periode van 1956 tot 1984 veel gebruikt werd in Nederland. Deze vloeren bestaan uit holle keramische bakstenen met wapeningsstaal in de voegen. De stilstaande lucht in de bakstenen zorgt voor een beperkt isolerend vermogen. Dit voldoet echter niet aan de huidige normen die gelden voor vloerisolatie.

De nadelen van een NeHoBo-vloer

Corrosie van wapeningsstaal

Het grootste nadeel van een NeHoBo-vloer is de kans op corrosie van het wapeningsstaal. Vocht in de kruipruimte tast het wapeningsstaal aan, waardoor het uitzet en drukt tegen de mortel en de stenen. Dit kan de vloer zelfs zodanig verzwakken dat deze doorzakt of instort.

Beperkte isolatiewaarde

De holle ruimten in de bakstenen houden lucht vast wat zich vertaalt in een beperkte isolatiewaarde. Tegenwoordig is er veel aandacht voor het verduurzamen van woningen en worden er eisen gesteld aan de isolatiewaarde van een vloer. Een NeHoBo-vloer voldoet niet aan deze eisen.

Lage draagkracht

De draagkracht van een NeHoBo-vloer is beperkt. Hierdoor kan deze vloer niet onbeperkt belast worden. Tegenwoordig zijn er betere alternatieven die een grotere draagkracht hebben.

Hoelang gaat een NeHoBo-vloer mee?

De levensduur van een NeHoBo-vloer is sterk afhankelijk van de omstandigheden. Is de kruipruimte onder de vloer droog en goed geventileerd dan kan de vloer probleemloos jarenlang meegaan. Bij een vochtige kruipruimte is het zeer waarschijnlijk dat het wapeningsstaal enig moment wordt aangetast waardoor de levensduur van de vloer sterk wordt verkort.

Hoe sterk is een NeHoBo-vloer?

Een NeHoBo-vloer in goede conditie heeft een gemiddelde sterkte, maar is niet geschikt voor zware belasting of intensief gebruik. Gezien de problemen die kunnen ontstaan met een NeHoBo-vloer waarbij de constructie wordt aangetast door corrosie, is het raadzaam terughoudend te zijn met het belasten van een NeHoBo-vloer. Vochtproblemen in de kruipruimte verzwakken de vloer aanzienlijk.

Is het mogelijk een NeHoBo-vloer te isoleren?

Het isoleren van een NeHoBo-vloer is technisch mogelijk, maar niet verstandig. De problemen die zich voor kunnen doen met deze vloer, verdwijnen niet door het aanbrengen van isolatie. Sterker nog, door het isolatiemateriaal is de vloer niet meer zichtbaar en kan de vloer ongemerkt verder aangetast worden door vocht. Beter is het dan om de vloer te verwijderen en een nieuwe vloer met een betere isolatiewaarde aan te brengen, zoals schuimbeton.

De vrachtwagen staat voor de deur om op locatie schuimbeton te maken

Kun je NeHoBo-vloer combineren met vloerverwarming?

Het is mogelijk om een NeHoBo-vloer te combineren met vloerverwarming. Het kan alleen niet in alle gevallen. De dekvloer moet dik genoeg zijn – 7 centimeter - om de leidingen van de vloerverwarming in te frezen. Is de dekvloer dunner, dan is het beter om de bestaande dekvloer te verwijderen en een nieuwe aan te brengen waarin de vloerverwarming direct verwerkt wordt. Houd er wel rekening mee, dat de isolatiewaarde van een NeHoBo-vloer slecht is. Het aanbrengen van vloerverwarming heeft dan ook weinig zin als niet ook de isolerende waarde van de vloer wordt verhoogd. Ook dient de kruipruimte droog te zijn, zodat er geen vocht vanuit de kruipruimte de vloer in blijft trekken.

Gezien de nadelen en het gebrek aan isolatie, is het verstandig om te overwegen de NeHoBo-vloer te vervangen.

Alternatieven voor NeHoBo-vloer

Schuimbetonvloer: Een vaak gekozen alternatief vanwege de goede isolerende en dragende eigenschappen van de vloer. Ook is schuimbeton heel goed te combineren met vloerverwarming.

Traditionele betonvloer: Net als schuimbeton een sterke en duurzame optie, alleen heeft deze vloer minder goede isolerende eigenschappen dan schuimbeton.

Houten balkenvloer: Vroeger veel toegepast maar niet geschikt voor vochtige of natte kruipruimtes. Daarnaast gevoelig voor aantasting door bijvoorbeeld schimmels en houtworm.

Schuimbeton het beste alternatief voor NeHoBo-vloer

Schuimbeton is het beste alternatief voor het vervangen van een NeHoBo-vloer om deze vijf redenen:

1 Duurzaam en lange levensduur

Schuimbeton is zeer duurzaam en gaat zeker 50 jaar mee. Daarnaast is het bestand tegen vraat en aantasting door schimmels. Het is een natuurproduct en kan volledig gerecycled worden.

2 Hoge draagkracht

De draagkracht van schuimbeton is groot waardoor het zware belasting kan verdragen

3 Vochtbestendig

Vocht krijgt geen vat op schuimbeton waardoor het ook toe te passen is in vochtige kruipruimtes. Sterker nog, vochtproblemen verdwijnen bij het aanbrengen van schuimbeton in een kruipruimte.

4 Isolerend

De cellen met stilstaande lucht in schuimbeton zorgen dat er geen warmte-uitwisseling met de omgeving plaatsvindt. Door deze isolerende werking is er minder energie nodig om de woning te verwarmen waardoor het energieverbruik afneemt.

5 Vloerverwarming

Schuimbeton is uitstekend te combineren met vloerverwarming. Door de isolerende werking straalt de warmte van de vloerverwarming naar boven toe, de kamer in.

Alles is binnen in gereedheid gebracht en het schuimbeton kan gestort worden

Hoe kun je een NeHoBo-vloer verwijderen?

Een NeHoBo-vloer die is aangetast, zal enig moment verwijderd moeten worden om zo de veiligheid van de vloer in de woning te kunnen waarborgen. Het verwijderen is een arbeidsintensieve en complexe klus. Een stappenplan voor het verwijderen van de vloer kan er als volgt uitzien:

1. Voorbereiding

Maak de ruimte leeg en vrij van obstakels. Zorg voor goede ventilatie en toegang tot de kruipruimte.

2. Veiligheid

Als de vloer erg instabiel is, is het zaak de vloer stutten voordat wordt begonnen met het verwijderen van de vloer. Hiermee wordt het instorten van de vloer voorkomen.

3. Verwijderen dekvloer

De bovenste laag van de vloer, zoals tegels of tapijt, moet als eerste verwijderd worden.

4. Slopen van de NeHoBo-vloer

Als de dekvloer weg is, kunnen de stenen van de NeHoBo-vloer steen voor steen worden afgebroken. Dit kan handmatig, of machinaal afhankelijk van de situatie.

5. Afvoeren materialen

Voor het puin, vrijgekomen wapeningsstaal en andere materialen op een milieuvriendelijke manier af.

6. Schoonmaken kruipruimte

Als de grote brokken en stenen weg zijn, is het belangrijk om de kruipruimte ook te ontdoen van kleine stukken steen zodat de kruipruimte gereed is voor de nieuwe vloer.

Wat zijn de kosten voor het vervangen van een NeHoBo-vloer?

De kosten voor het vervangen van een NeHoBo-vloer variëren en zijn afhankelijk van de oppervlakte, de uit te voeren werkzaamheden en de gekozen materialen. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 100 en 200 euro per m², waarbij de kosten voor het verwijderen van de oude vloer, inclusief afvoeren van het puin, en het aanbrengen van schuimbeton met vloerverwarming zijn inbegrepen.

Het totale werkpakket bestaat dan uit:

- verwijderen oude vloer

- gereedmaken van de kruipruimte voor het storten van schuimbeton

- aanbrengen van schuimbeton

- aanbrengen van vloerverwarming

- aanbrengen dekvloer

- aanbrengen gebruiksvloer of eindvloer.

voordelen vervangen NeHoBo-vloer

- Een warme en energiezuinige vloer voor jarenlang plezier

- Besparing van energie door goede isolatie

- Terugverdienen van een deel van de kosten door vermindering energieverbruik.

Advies nodig?

De experts van Woodstock Vloeren beoordelen graag de staat van uw vloer. Samen met u bepalen ze vervolgens de beste optie. Met onze klantgerichte aanpak ontvangen we goede beoordelingen op trustoo.nl

Voor projectupdates kunt u ons volgen op LinkedIn.

Woodstock Vloeren

Door een zeer goede samenwerking met Woodstock Vloeren bieden wij u naast onze meubels ook een mooie vloer aan. Kijk maar eens op www.woodstock-vloeren.nl.