Ongedierte in de kruipruimte en wat je ertegen doet

Ongedierte in kruipruimte

Wist je dat je nooit alleen in huis bent? Zeker als je een huis met een kruipruimte hebt. In de kruipruimte vinden verschillende soorten ongedierte onderdak. Hoewel ze niet allemaal schadelijk zijn, hebben ze wel een signaalfunctie. Het meeste ongedierte in de kruipruimte houdt van een vochtige verblijfplaats. Tref je ze aan, dan kun je er redelijk zeker van zijn dat de kruipruimte (te) vochtig is. Over welke soorten ongedierte hebben we het dan? We zetten degene die je het vaakst tegenkomt, voor je op een rijtje.

  • Spinnen
  • Zilvervisjes
  • Mieren
  • Pissebedden
  • Slakken
  • Ratten
  • Muizen

Spinnen

In het hele huis wonen spinnen en dus ook in de kruipruimte. Ze hebben maar heel weinig ruimte nodig om binnen te komen. Vaak schrik je als je ze onverwacht tegenkomt. Toch doen ze geen kwaad. Sterker nog, ze hebben een hele nuttige functie. Ze eten allerlei insecten die schadelijk zijn of overlast kunnen geven. Je kunt spinnen dus rustig in huis laten zitten.

Zilvervisjes

In tegenstelling tot spinnen kunnen zilvervisjes wel schade toebrengen aan je eigendommen. Ze houden van papier, karton en textiel. Zolang het bij een paar blijft, heb je er geen last van. In grote aantallen kunnen ze boeken aantasten maar bijvoorbeeld ook het behang. Vanuit de kruipruimte komen ze binnen in je huis. Door te zorgen voor een droge kruipruimte, vinden ze jouw huis geen fijne plek om te wonen.

Mieren

Mieren zijn echt gravers en kunnen bergen zand verplaatsen. Je ziet het vaak op een terras, waar hoopjes zand naast de voegen liggen. Wat mieren op een terras doen, kunnen ze ook in je kruipruimte doen. In het ergste geval verplaatsen ze zoveel zand, dat je verzakkingen krijgt. Mieren zelf zijn niet schadelijk maar ze kunnen wel ziektekiemen je huis in brengen. Reden te meer om ze buiten de deur te houden.

Pissebedden

Deze oeroude beestjes leven letterlijk het liefst onder stenen. Ze houden van het donker en vermijden het licht. Ze doen geen kwaad en zijn niet schadelijk voor je gezondheid of je woning. Als ze in de kruipruimte zitten, kan dat een aanwijzing zijn dat deze vochtig is.

Slakken

Hoewel je het misschien niet verwacht, trekken ook slakken naar de kruipruimte. Van daaruit gaan ze op zoek naar voedsel en trekken ze je huis in. Niet iets waar je op zit te wachten en echt smakelijk is zo’n naaktslak in je keuken ook niet. Gelukkig kun je wel wat doen tegen slakken in huis.

Slakken, zoals naaktslakken kunnen via de kruipruimte in je woning komen

Ratten

Ratten in de kruipruimte ben je liever kwijt dan rijk. Ze knagen overal doorheen en hebben aan een gaatje van 1,5 cm genoeg om doorheen te kunnen kruipen. Naast knaagschade aan kabels en leidingen, verspreiden ratten ook ziektes en andere schadelijke stoffen. Ze schuilen in de kruipruimte en gaan van daaruit op zoek naar voedsel – ook in het huis.

Muizen

Net als ratten zijn ook muizen verschrikkelijke knagers. Eenmaal in huis, vreten ze overal doorheen. Een pak toiletpapier is voor muizen een ideale plek om een nestje te maken. Een muizenechtpaar kan in een jaar tijd wel 2000 jongen voortbrengen. Doe je er niets tegen, dan heb je in no-time een muizenplaag in huis. Naast vraatschade, brengen ook muizen ziektes mee die schadelijk zijn voor mensen.

Wat te doen tegen ongedierte in huis?

Ongedierte in huis wil je zoveel mogelijk voorkomen. Er zijn vier belangrijke acties die je kunt uitvoeren om ongedierte te bestrijden.

1 Regelmatige inspectie

2 Toegangsbeperkingen

3 Vochtbestrijding

4 Professionele hulp

Een korte toelichting bij elke actie.

1 Regelmatige inspectie

Door de kruipruimte regelmatig te controleren op ongedierte en op tekenen van ongedierte, weet je of ze deze gebruiken als uitvalsbasis en schuilplaats. Zie je sporen, zoals uitwerpselen of loopsporen, dan weet je dat je in actie moet komen. Hoe eerder je erbij bent, hoe kleiner de kans op schade.

2 Toegangsbeperkingen

Voorkomen dat ongedierte in de kruipruimte komt door de toegang te beperken, is een belangrijk onderdeel van ongediertebestrijding. Gaten en kieren dichtstoppen en ventilatieopeningen afsluiten met gaas met kleine mazen helpen om ongedierte buiten de deur te houden.

3 Vochtbestrijding

Een droge kruipruimte zorgt ervoor dat onder andere zilvervisjes en slakken zich niet thuis voelen. Goede ventilatie en maatregelen om vocht tegen te gaan, zoals het aanbrengen van isolatie houden ongedierte buiten de deur.

4 Professionele hulp

De overlast van ongedierte kan zo ernstig zijn dat het inschakelen van professionele hulp de enige oplossing is. Door de wet- en regelgeving in Nederland, kun je niet eenvoudig zelf met gif aan de slag om ratten en muizen te doden. Ook mierennesten kunnen zo hardnekkig zijn, dat je de bestrijding beter aan professionals over kunt laten.

Conclusie

Hoewel er diverse soorten ongedierte in de kruipruimte kunnen leven, zijn ze niet allemaal schadelijk. Knaagdieren zoals ratten en muizen maar ook zilvervisjes kunnen veel schade in je woning veroorzaken. Proactief bestrijden is daarom heel verstandig. Denk hierbij aan regelmatig inspecteren, toegangsbeperkingen en vochtbestrijding. In het geval van overlast of fikse schade, is het inschakelen van professionele hulp de beste oplossing.

Woodstock Vloeren

Door een zeer goede samenwerking met Woodstock Vloeren bieden wij u naast onze meubels ook een mooie vloer aan. Kijk maar eens op www.woodstock-vloeren.nl.