In veel huizen is de kruipruimte vochtig. Zeker in periodes van overvloedige regenval houden maar weinig kruipruimtes het droog. In huizen die gebouwd zijn voor 1980, is vaak een houten constructievloer toegepast tijdens de bouw. Houten vloeren zijn gevoelig voor de inwerking van vocht. Zeker bij langdurig vochtige omstandigheden, gaat hout rotten. De constructievloer kan zodanig worden aangetast dat de balken hun draagkracht verliezen en planken doorzakken. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren, die je liever voorkomt.
Om van het probleem verlost te zijn, is het compleet verwijderen van de houten vloer de beste oplossing. Je kunt ervoor kiezen een nieuwe houten vloer aan te leggen. Maar als het vochtprobleem in de kruipruimte niet wordt aangepakt, zal de nieuwe vloer ook weer gaan rotten. Het is dus beter om te kiezen voor een oplossing waarbij het vocht in de kruipruimte geen invloed meer heeft en je niet bang hoeft te zijn dat de vloer gaat rotten.
Een natte, vochtige kruipruimte geeft vaak nog andere problemen: tocht over de vloer, koude voeten, een slecht binnenklimaat, muffe geur en gezondheidsproblemen voor mensen die gevoelig zijn voor luchtwegaandoeningen en allergieën.
Wil je alle problemen in één keer aanpakken en overal vanaf zijn, stort dan de kruipruimte vol met schuimbeton. Schuimbeton is een natuurproduct waarbij door de toevoeging van een schuimmiddel kleine belletjes lucht gevangen worden in het beton. De stilstaande lucht in het schuimbeton houdt de warmte vast waardoor de isolerende werking van schuimbeton ontstaat.
Voordat de kruipruimte volgestort wordt met schuimbeton, is het belangrijk eerst een bak te maken van plasticfolie. Niet alleen de bodem van de kruipruimte wordt bedekt met folie, ook de wanden krijgen een opstaande rand van folie. Hierdoor blijft het schuimbeton opgesloten in de bak en kan het niet wegstromen.
Zoals gezegd zorgt schuimbeton voor een isolerende laag in de kruipruimte. Omdat je de houten vloer verwijderd hebt, is het nodig om een nieuwe vloer te leggen. Wij adviseren om deze direct te combineren met vloerverwarming. De vloer ligt toch open en dan kan de vloerverwarming direct meegenomen worden in het werk. De buizen van de vloerverwarming worden vastgemaakt op een geïsoleerde noppenplaat en daar overheen komt dan bijvoorbeeld een zandcement dekvloer. Het schuimbeton zorgt ervoor dat de warmte van de vloerverwarming niet naar de kruipruimte gaat, maar tegengehouden wordt. Zo is het rendement van de vloerverwarming nog hoger.
Over de dekvloer komt een egalisatielaag zodat een perfect strakke ondergrond ontstaat die geschikt is voor een pvc-vloer, maar ook voor plavuizen of een gietvloer. Welke vloer je kiest, hangt helemaal af van je eigen smaak en de wensen en eisen die je stelt aan de vloer.
Belangrijk is om je ervan bewust te zijn dat de vloer de basis vormt van elke ruimte. Waar je een muur makkelijk kunt schilderen of behangen, meubels kunt vervangen of een kleed op de vloer kunt leggen, is de vloer zelf een element dat je niet een-twee-drie weghaalt. Het is daarom belangrijk om goed te overdenken
- of de vloer bij de stijl van de woning past
- of de vloer past bij het gebruiksdoel van de ruimte
- of de vloer past binnen het budget
- of de vloer past bij de ondergrond.
Het vervangen van een oude houten vloer is een behoorlijke investering. Zeker omdat het niet alleen gaat om de gebruiksvloer, maar het gehele pakket van constructievloer tot eindvloer. Wij begrijpen dat niet iedereen een even groot budget heeft. Daarom hebben we onze werkwijze zo ingericht, dat je kunt besparen op de kosten van de schuimbetonvloer. Je kunt zelf de oude houten vloer verwijderen en de kruipruimte ontdoen van bouwafval en puin. Daarnaast kun je helpen bij het maken van schuimbeton. Helemaal zelf schuimbeton maken en storten is niet mogelijk. Wel krijg je korting als je helpt. Op deze manier is het mogelijk om met een beperkt budget, toch profijt te hebben van de voordelen die schuimbeton als isolatie van de kruipruimte biedt.
Samengevat bestaat het vervangen van een oude houten vloer door schuimbeton uit de volgende stappen:
Een keuze maken
Ben je benieuwd naar de verschillende vloermogelijkheden en wil je graag persoonlijk advies? Maak dan een afspraak in de showroom van Woodstock Vloeren. De vakkundige medewerkers staan voor je klaar om je wensen te bespreken en je te adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie.