We vinden het allemaal heerlijk als het zomer is: mooi weer, een lekker zonnetje en lange dagen die we graag doorbrengen met familie en vrienden. ’s Avonds genieten van lange zwoele zomeravonden en dan …………… een vervelende jeukbult als gevolg van een mug die op zoek was naar eten.
Ja, zomers zijn leuk maar de beestjes die zich dan ook laten zien, vinden we minder leuk. Daarom in dit blog een opsomming van de beestjes die zich in de zomer graag in jouw huis laten zien, welke overlast ze geven en wat je ertegen kunt doen.
Muggen kennen we allemaal. Het zijn die hinderlijke beesten die ’s nachts rond je hoofd zoemen en je wakker maken of houden. Ze steken en zuigen bloed uit je lijf. Om te voorkomen dat je bloed stolt, spuugt een mug wat speeksel mee. Je lichaam reageert hierop en wil de lichaamsvreemde stof zo snel mogelijk laten verdwijnen. Dit uit zich in een bult, roodheid en jeuk.
Wat te doen tegen muggen
Voorkomen dat muggen je steken is lastig. Begin daarom met te zorgen dat ze niet in huis kunnen komen door horren voor de ramen en deuren te plaatsen. Zorg dat er in je tuin geen stilstaand water is, want dit gebruiken muggen om hun eitjes in te leggen. Gebruik muggenwerende middelen die muggen op afstand houden. Muggen houden niet van sterke luchtstromen, dus een ventilator die flink blaast kan ze mogelijk verjagen.
Huisvliegen kunnen niet steken of bijten, dus in dat opzicht brengen ze mensen geen schade toe. Ze kunnen echter ziekteverwekkers, zoals bacteriën, overbrengen en daarom heb je ze liever niet in huis. De ziekteverwekkers nemen ze mee als ze op afval en voedselresten zitten. Het zijn zeker geen hygiënische beestjes.
Wat te doen tegen huisvliegen
Huisvliegen houd je het beste buiten de deur door horren voor de ramen en deuren te plaatsen en deze consequent dicht te houden. Daarnaast is het belangrijk om voedsel goed afgesloten te bewaren, de vuilnisbak gesloten te houden en etensresten zo snel mogelijk op te ruimen. Zorg dat het aanrecht in de keuken goed schoon is, net als andere plaatsen in huis waar je voedsel bereidt of eet.
Ineens zijn ze daar: mieren. Ze lopen in slagorde door je huis en trekken een spoor richting keuken, tafel of waar dan ook ze eten hebben gevonden. Mieren leggen een geurspoor aan zodat ook de andere mieren weten waar iets eetbaars ligt. Zeker in huis zijn mieren niet onschadelijk. Aan hun pootjes kleven schimmels en bacteriën waarmee ze het voedsel dat ze aanraken kunnen besmetten. Als dat jouw brood, hagelslag of iets anders is, kun je het beter weggooien.
Wat te doen tegen mieren
Allereerst is het belangrijk om te zorgen dat mieren niet in huis komen. Laat geen voedselresten achter op tafel, op de vloer of in de keuken. Zorg daarnaast dat je voedsel goed afgesloten bewaart in zakken of bakjes. Je kunt ze bestrijden door chemische middelen zoals een spuitbus te gebruiken. Dit mag alleen IN huis, omdat je er buiten ook andere dieren mee kunt vergiftigen. Buiten in de tuin kun je kiezen voor mierenpoeder.
Fruitvliegjes zijn een beetje vergelijkbaar met mieren. Ze zitten zomaar in één keer in je huis en je hebt geen idee waar ze vandaan komen. Ze komen af op de geur van rijp of rottend fruit. Eenmaal in huis, vormen ze al snel een plaag waar je maar moeilijk vanaf komt.
Wat te doen tegen fruitvliegjes.
Zorg in ieder geval dat je fruit in de koelkast bewaard en oppervlakken goed schoonhoudt. Dit is echter geen garantie dat je geen fruitvliegjes in huis krijgt. Ze kunnen een hardnekkig probleem zijn.
Misschien heb je ze weleens gezien: rouwvliegjes. Deze kleine zwarte vliegjes lijken een beetje op fruitvliegjes. In tegenstelling tot fruitvliegjes, leven rouwvliegjes in potgrond. Je ziet ze rondom planten, zeker bij warm en vochtig weer. Ze leggen eitjes in de grond waarna de larven de wortels van de planten kapot vreten. Rouwvliegjes zijn niet schadelijk voor mensen, maar wel voor kamerplanten.
Wat te doen tegen rouwvliegjes
Belangrijk is dat de potgrond niet te vochtig is. Geef je planten daarom niet teveel water en laat tussen de gietbeurten door de grond een beetje uitdrogen. Heb je toch rouwvliegjes bij een plant, zet deze dan zo snel mogelijk in nieuwe potgrond, waarbij je de oude potgrond zoveel mogelijk verwijdert en de wortels schoon zijn. De larven blijven dan achter in de oude potgrond. Als laatste kun je nog een laagje zand op de potgrond leggen. Het zand sluit de aarde af waardoor er geen lucht meer bij de larven komt. Deze zullen hierdoor afsterven. Daarnaast zorgt het zand ervoor dat de rouwvliegjes geen nieuwe eitjes meer kunnen leggen.
De zomer is een periode dat klein ongedierte zich razendsnel kan vermenigvuldigen en overlast kan geven. Belangrijke factoren om dit te voorkomen zijn een goede hygiëne, schone omgeving, voedsel goed afgesloten bewaren en vliegend ongedierte buiten de deur houden door horren te plaatsen. Helemaal voorkomen is lastig, maar door preventieve maatregelen te nemen, kun je de kans op overlast aanzienlijk beperken.