Warmtepompen en vloerverwarming zijn de nieuwe beste vrienden als het gaat om het verwarmen van woningen. Waar vroeger een cv-ketel de standaard was, is nu de warmtepomp de nieuwe norm. In een all-electric systeem is de cv-ketel overbodig, terwijl in een hybride systeem de cv-ketel nog bijspringt. Deze verwarmt het water voor bad, douche en tapwater voor de keuken. Maar hoe werkt de combinatie warmtepomp en vloerverwarming nu eigenlijk?
Werking warmtepomp
De werking van een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming berust op het principe van het onttrekken van warmte uit de omgeving. Dit kan gebeuren via verschillende combinaties zoals lucht/water-, water/water-, bodem/water-, (ventilatie)lucht/luchtwarmtepomp en hybride warmtepompen. Het eerste deel van deze combinatie geeft aan waar de warmtepomp de warmte vandaan haalt, terwijl het tweede deel verwijst naar het systeem dat wordt verwarmd.
Soorten warmtepompen
De gangbare typen warmtepompen zijn de lucht/water en water/water warmtepompen, die warmte onttrekken aan lucht of grondwater. Hierbij wordt het water of de lucht langs een koudemiddel geleid, dat de warmte absorbeert. Vervolgens geeft het koudemiddel deze warmte af aan het verwarmingssysteem, vaak vloerverwarming. Het water in de vloerverwarming neemt de warmte op en circuleert door het systeem, waarbij het de warmte afgeeft aan de vloer. Het afgekoelde water keert terug naar de warmtepomp om opnieuw warmte op te nemen van het koudemiddel.
Lage temperatuur vloerverwarming
Een warmtepomp werkt met lagere temperaturen (meestal tussen 35 en 55 graden) dan een cv-ketel. De ideale combinatie is daarom een warmtepomp met vloerverwarming of eventueel lage temperatuur radiatoren. Het is wel mogelijk om een warmtepomp aan te sluiten op bestaande radiatoren als u kiest voor een hoge temperatuur warmtepomp. De kosten hiervan zijn wel 2 tot 3 keer hoger dan die van een lage temperatuur pomp.
Vloerverwarming is aantrekkelijk vanwege de lagetemperatuurverwarming, wat betekent dat er minder energie nodig is om te verwarmen dan in vergelijking met traditionele radiatoren. Bovendien verwarmt vloerverwarming de gehele vloer in een ruimte, in tegenstelling tot radiatoren die slechts lokaal lucht verwarmen. Dit zorgt voor een gelijkmatigere temperatuur in de ruimte en een aangenamer binnenklimaat.
Capaciteit vloerverwarming
Door de leidingen van de vloerverwarming dicht bij elkaar te leggen, stroomt er meer water door de buizen in de vloer. Hierdoor kan meer warmte afgegeven worden aan de vloer en is de ruimte voldoende verwarmd. Als een ruimte minder intensief verwarmd hoeft te worden, bijvoorbeeld een garage, dan kan volstaan worden met minder leidingen in de vloer. Op deze manier is de capaciteit van de vloerverwarming te beïnvloeden.
Dekvloer bij vloerverwarming
De vloerverwarming wordt afgewerkt met een sneldrogende zandcement dekvloer. Deze vloer geeft de warmte goed af naar de eindvloer, bijvoorbeeld een pvc-vloer, laminaat of gietvloer. Zo kunt u uw woning voorzien van een moderne vloer waarop het prettig wonen is en waarbij u geen last heeft van koude voeten.
Opstookprotocol vloerverwarming
Voor het in gebruik nemen van de vloerverwarming in combinatie met een sneldrogende zandcement dekvloer is een opstartprotocol opgesteld.
Dit leest u hieronder:
U heeft gekozen voor een vloerverwarmingssysteem van Woodstock Vloeren.
Het vloerverwarmingssysteem van Woodstock Vloeren is een van de beste vloerverwarmingssystemen die in Nederland te koop is. Ze worden vaak toegepast op een isolatie van schuimbeton of in ieder geval een isolatie die de Rc-waarde van 3,5 m2 K/W ruim behaalt. Hiermee creëert u een warmtebron in uw woning, namelijk de beganegrondvloer die u bijna van het gas - of een andere energiebron - haalt. Een warmtepomp heeft met dit systeem heel weinig energie nodig om de vloerverwarming te verwarmen.
Voor een goede vloer moet altijd een versneller, een verdichter en een vezel in een sneldrogende zandcement dekvloer toegepast worden. De dikte van de vloer moet tussen de 5 en de 7 cm zijn.
Bij het vloerverwarmingssysteem met sneldrogende zandcement dekvloer hoort een opstookprotocol dat u als klant moet volgen om tot het beste eindresultaat te komen. U krijgt dit formulier met het protocol van onze monteur en het is de bedoeling dat u dit goed doorleest, voordat u de verwarming opstart.
Als u alles goed heeft doorgenomen en u heeft nog vragen, stel die dan aan de vloerverwarmingsmonteur die op dit moment bij u is. Vraag ook zijn telefoonnummer zodat u hem kunt bellen als u op een later moment nog vragen heeft. Bijvoorbeeld als er nog lucht in de leidingen zit of dat u het idee heeft dat de pomp draait. Het kan ook gebeuren dat de ketel in storing gaat. Een storing van de ketel valt vaak onder de garantie van de ketel of de warmtepomp. Is de ketel of warmtepomp door Woodstock Vloeren geleverd, dan heeft u bij ons uw eigen contactpersoon.
Na het doorlezen van dit document, tekent u voor ontvangst en akkoord van het opstookprotocol.
De sneldrogende zandcement dekvloer van Woodstock Vloeren droogt snel als het opstookprotocol op de juiste manier wordt uitgevoerd. Het protocol bestaat uit 6 stappen die uitgevoerd worden 2x24 uur NADAT de sneldrogende zandcementvloer is gesmeerd.
Stap 1
Begin met het instellen van de normale thermostaat op de cv of de warmtepomp. De temperatuur moet altijd iets hoger zijn dan de buitentemperatuur. In de tabel een indicatie van de in te stellen temperatuur van de thermostaat en de buitentemperatuur. Dit geldt voor woningen in bewoonde staat.
Temperatuur |
Temperatuur |
15 °C |
20 °C |
18 °C |
21 °C |
21 °C |
23 °C |
In een woning die gerenoveerd wordt of bij een nieuwbouwhuis heeft het geen zin om de thermostaat op 20 of 25°C te zetten. Stel in dat geval de thermostaat in op een basistemperatuur van 17 °C.
Stap 2
De vloer heeft 2 dagen (2x24 uur) gedroogd. Dit zijn dag 1 en 2. Stel op dag drie, de watertemperatuur van het vloerverwarmingssysteem in op 20 °C door middel van de thermostaatkraan die op de verdeler van de vloerverwarming zit.
Stap 3
Stel op de dag vijf na het smeren van de sneldrogende zandcement dekvloer, de thermostaat van de vloerverwarming in op 25 °C.
Stap 4
Stel op de dag zeven na het smeren van de sneldrogende zandcement dekvloer, de thermostaat van de vloerverwarming in op 35 °C.
Stap 5
Stel op de dag negen na het smeren van de sneldrogende zandcement dekvloer, de thermostaat van de vloerverwarming in op 45 °C.
Stap 6
Zet op de dag elf na het smeren van de sneldrogende zandcement dekvloer, de thermostaat van de vloerverwarming terug op 30 °C. Hierna is het opstookprotocol afgerond.
Een voorbeeld:
Op 11 maart wordt de vloer gesmeerd
Op 12 en 13 maart droogt de vloer – Stap 1
Op 14 maart stelt u de thermostaatknop van de verdeler in op 20 °C – Stap 2
Op 16 maart stelt u de thermostaatknop van de verdeler in op 25 °C – Stap 3
Op 18 maart stelt u de thermostaatknop van de verdeler in op 35 °C – Stap 4
Op 20 maart stelt u de thermostaatknop van de verdeler in op 45 °C – Stap 5
Op 22 maart stelt u de thermostaatknop van de verdeler in op 30 °C – Stap 6
Hiermee het opstookprotocol is voltooid.
Er zit dus telkens een dag tussen het verhogen van de temperatuur van het vloerverwarmingssysteem.
Door het volgen van dit opstookprotocol stookt u in korte tijd het overtollige vocht uit de sneldrogende zandcement dekvloer zonder dat er schade aan de vloer ontstaat.
Keuze voor een warmtepomp
Wanneer u overweegt een warmtepomp te combineren met vloerverwarming, is een lucht/waterwarmtepomp vaak de beste keuze, vanwege de gunstige prijs in vergelijking met andere typen warmtepompen. Water/water warmtepompen zijn duurder, mede omdat er een bron geboord moet worden en een vergunning nodig is. Vanwege de hoge kosten is dit type warmtepomp meer geschikt voor specifieke woningen of bedrijfspanden.